Konzervativna stomatologija

Čime se bavi konzervativna stomatologija?

Konzervativna stomatologija bavi se lečenjem zuba i zubnog živca. Danas, jedna od najčešćih oboljenja savremenog čoveka jeste karijes zuba. On nastaje zbog konstantnog delovanja bakterija i njihovih enzima na našim zubima.

Usled neadekvatne higijene , dolazi do procesa demineralizacije zuba, odnosno do procesa razgradnje gleđi i dentina. Daljim napredovanjem karijes dovodi do nepovratnog oštećenja zubnog živca i tada se mora izvršiti popravka zuba. Karijes se u većini slučajeva primećuje kao smeđe obojena promena na zubu, ili se vidi kao defekt u strukturi zuba. U tom slučaju ,karijes je već u razvijenoj fazi, i došlo je do razmekšanja dentinskog sloja kao i do pucanja gleđi.

RTG dijagnostika

Popravka zuba u doba moderne stomatologije, u potpunosti je bezbolna, zahvaljujući primeni lokalnih anestetika. Ispuni odnosno plombe, daleko su kvalitetnije nego ranijih godina , i veoma su otporne na trošenje i prebojavanje.

Kada primetim karijes zuba da li treba odmah da se javim stomatologu ?

Često se dešava da pacijenti blagovremeno ne dođu na preventivne preglede. Oni su veoma bitni iz razloga što je na njima moguće uočiti svaku promenu na zubu i time pravovremeno odreagovati. Kada pacijent već primeti da na zubu postoji ”rupa”, tada se radi o uznapredovaloj leziji i potrebno ju je što hitnije sanirati. Svako dalje odlaganje intervencije vodi u dodatne probleme, jer kada zub zaboli i taj bol prolazi tek na delovanje analgetika, tada smo u problemu i nastupa sledeća faza u terapiji…

Lečenje kanala zuba

Kada ljudi čuju frazu lečenje zuba, ili endodoncija, uvek pomisle na bolnu i dugotrajnu intervenciju. Lečenje zubnog živca jeste rutinska intervencija koja se obavlja u lokalnoj anesteziji. U samo jednoj poseti, u potpunosti bez bola i dugotrajnog ,,turpijanja”, a uz pomoć savremenih endodntskih instrumenata i mašinskom obradom, vrši se lečenje kanala korena.

lecenje zuba i postavljanje krunice na zub

Veoma je bitno razumeti značaj ovog zahvata, zato što je to poslednji korak u očuvanju zuba, nakon toga jedino što preostaje jeste njegovo vađenje . Uvek kada je to moguće zub treba sačuvati, izlečiti kanale i adekvatno ih napuniti i nadograditi krunicu, kako bi se njegova funkcija i estetika vratile u pređašnje stanje. Pravilno izlečen zub, ima jednak biološki potencijal kao i zdrav zub. Popravku zuba ne bi trebalo odložiti za neki drugi put, karijesni proces samo može da napreduje, nikako da nazaduje i tada mogu nastati mnogobrojne komplikacije,a koje bi mogle da se izbegnu, samo da se na vreme delovalo .

Scroll to Top