usluge - hirurgija, dečija stomatologija

Značaj preventivnih pregleda

Preventivni pregled jeste periodičan pregled usta i zuba koji se sprovodi na svakih šest meseci .

Posebno je važno razumeti značaj istih u očuvanju zdravlja zuba. Naime na svakih 6 meseci , stomatolog kontroliše prisustvo mekih i čvrstih naslaga na zubima, vrši njihovo uklanjanje ukoliko je ono potrebno, takođe detektuje prisustvo karijensih lezija i prati određene promene na zubima kroz vremenski period. Svakako ono što se na preventivnim i kontrolnim pregledima takođe može primetiti jesu različite promene na sluzokoži usne duplje, a koje mogu zahtevati dodatni specijalistički pregled i terapiju.

Karijes zuba kao najčešće oboljenje savremenog čoveka predstavlja demineralizaciju čvrstih zubnih struktura. Početni karijes u koliko se na vreme primeti, detektuje se kao bela mrlja. U najvećem broju slučajeva ne zahteva preparaciju i postavljanje ispuna. Dovoljno je da stomatolog tretira zube koncentrovanim fluoridima, a pacijent pojača higijenu zuba uz primenu pasti sa većom koncentracijom fluorida ( više od 1450 ppm). Primena rastvora na bazi niskih koncentracija hlorheksidina ( 0.12%) pomoćiće u remineralizaciji zuba i sprečiti dalju progresiju karijesa.

Preventivni i kontrolni pregledi kod dece i omladine podrazumevaju i praćenje različitih oblika nepravilnog rasta i razvoja zuba, te pravovremeno reagovanje i upućivanje specijalisti ortopedije vilica .

Kontrolni pregled i RTG dijagnostika

Na periodičnim kontrolnim pregledima, stomatolog od Vas može zahtevati da uradite snimak zuba, odnosno ortopan – OPT snimak . Na njemu se mogu videti promene koje je teško ili nemoguće uočiti kliničkim pregledom:

Karijes zuba preventivni pregled
  • Karijes između dva zuba
  • Promene ispod plombe ( sekundarni karijes )
  • Promene na vrhu korena zuba ( granulomi i ciste )
  • Stepen resorpcije kosti kod parodontopatije
  • Prisustvo drugih promena u koštanim strukturama

Odlaganje pregleda, povećava mogućnost progresije nekog patološkog stanja ukoliko ga ima. Tada može biti ugrožen zub do te mere, da ne postoji način da se on sačuva. Uvek kada god je to moguće i kada se primeti i najmanja naznaka problema , treba posetiti stomatologa kako bi se on na vreme rešio, jer bol neće proći sam od sebe.

Scroll to Top