Dečija stomatologija

Posebna pažnja u našoj ordinaciji poklanja se našim najmlađim pacijentima. Dečiji stomatolog upravo se bavi različitim bolestima usta i zuba kod dece i omladine. Specijalista dečije i preventivne stomatologije dr Isidora Nešković, svoje iskustvo u radu sa decom stekla je kroz rad na Klinici za stomatologiju Vojvodine, gde i danas radi. Svakako da je potrebno obezbediti drugarski pristup , da se strah od nepoznatog otkloni, a to je potrebno učiniti pre nego što zub zaboli.

Dečiji stomatolog i decak sa četkicom za zube

Osvrnimo se na značaj dolaska dece kod stomatologa pre nego što zub zaboli. Dete od 4-5 godina u ordinaciju dolazi uplašeno i puno nepoverenja, što je i opravdano. Tada je potrebno izvršiti pregled, koji je apsolutno bezbolan, dozvoliti detetu da pogleda sve instrumente , da ih dodirne. Posebno zanimljivo im predstavlja mašinsko pranje zuba, kao i vožnja na stolici . Dečiji stomatolog je tu da zadobije puno poverenje malog pacijenta i da mu pojasni svaki segment intervencije. Jednom kada steknete poverenje, tada svaki odlazak deteta kod stomatologa ne predstavlja problem.

Karijes ranog detinjstva

Cirkularni karijes predstavlja posebnu vrstu karijesnih lezija. On najčešće nastaje na prednjim površinama gornjih sekutića i očnjaka, brzo napreduje i može da uzrokuje frakturu zuba. Potrebno je brzo reagovati, da ne dođe do komplikacija. Nastaje kao rezultat konstantnog delovanja šećera iz hrane i pića. Najčešći uzrok jesu zaslađeni napitci ( sokovi i mleko ) koji se daju detetu pred spavanje. Tada bakterije imaju izvor hrane tokom cele noći i vrše demineralizaciju zuba i pojavu cirkularnog karijesa .

Preventivni stomatološki pregledi preporučuju se jednom u šest meseci, a po potrebi i ranije.

Scroll to Top