Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba jeste estetska stomatološka procedura kojom se zubima vraća sjaj i belina. Sam intezitet beline koji želimo da postignemo umnogome određuje prvobitna boja zuba – postojanje različitih razvojnih pigmentacija ( usled delovanja antibiotika , hipomineralizacija zuba) , egzogenih pigmentacija ( duvanske naslage ) , kao i predhodno tretirani odnosno izbeljivani zubi.

Proces izbeljivanja zuba je prilično jednostavan . Izbeljivanje zuba započinje detaljnjim čišćenjem mekih i čvrstih naslaga sa zuba i određivanjem početne nijanse zuba. Nakon toga postave se ekarteri za usne i obraze , a desni oko zuba se zaštite posebnim kompozitnim smolama. Gingiva protektori ne dozvoljavaju akcidentalno prodiranje izbeljivača na meka tkiva. Aplikovanje izbeljivača u vidu karbamid peroksida 40% vrši se trajanju od 15 minuta uz aktivaciju gela LED lampom. Cela procedura se ponavlja jos 2 , najviše 3 puta.

izbeljivanje zuba - Izbeljeni zubi pre i posle

Osetljivost koja se javlja nakon beljenja zuba, jeste prolazna i najčešće traje od pola sata do sat vremena. Vrlo retko se dešava da osetljivost zuba perzistira do 24 časa. Sama nelagodnost i osetljivost može se umanjiti aplikovanjem lakova na bazi koncentrovanih fluorida.

Pored ordinacijskog izbeljivanja zuba , veoma popularna metoda među našim pacijentima jeste kućna metoda izbeljivanja zuba. Ona je dugotrajnija, obzirom da traje od 5-7 dana, ali pacijentima je znatno komfornija. Komfor se ogleda u tome da pacijent može sam da određuje kada će započeti izbeljivanje, ne mora dugotrajno da drži otvorena usta, kao i to da u svakom trenutku može da prekine proces kada vidi da je postigao željeni intenzitet boje. Maksimalna preporučena terapija kućnog izbeljivanja je po sat vremena u toku 7 dana.

Scroll to Top