Protetika

Stomatološka protetika u današnje vreme prevashodno predstavlja estetsku granu stomatologije koja se bavi rehabilitacijom zagrižaja kao i nadoknadom izgubljenih zuba. Veoma često pred stomatolozima su zahtevi pacijenata za promenom boje, oblika i veličine zuba, što takođe spada u domen protetike.

Postoji veoma široka paleta različitih protetskih nadoknada. Načelno ih možemo podeliti u dve grupe : fiksne i mobilne protetske nadoknade.

Svakako iz perspektive pacijenta, fiksne nadoknade su daleko komfornije i bolje, međutim nekada uslovi odnosno stanje u ustima, diktira potrebu za izradom različitih vrsta mobilnih proteza.

U našoj ordinaciji nakon pregleda, plan terapije se donosi u skladu sa zeljama i mogućnostima pacijenta , ukombinovani sa onim što struka nalaže. U zavisnosti od toga pacijentu će biti predočen plan koji može ići u pravcu fiksnih ili mobilnih nadoknada.

Fiksna protetika

protetika - Cirkonijumsk- krunice-odraz
  • Metalokeramičke krunice i mostovi
  • Bezmetalne- cirkonijumske krunice i mostovi
  • Inleji i onleji
  • Krunice i mostovi na implantatima
  • Nadogradnje
  • Fasete

Mobilni protetski radovi

U domen mobilnih proteskin nadoknada spadaju različite vrste

Zubna laboratorija ND
  • Totalnih i parcijalnih akrilatnih proteza
  • Wisil – Vironit proteze sa kukicama ili atečmenima
  • Uslovno mobilne (fiksne) proteze na implantatima

Kod pacijenata koji imaju želju da im se uradi fiksni rad , a za to trenutno ne postoje uslovi , uvek postoji mogućnost ugradnje implantata.

Nakon ugradnje zubnih implantata, potrebno je da prođe u proseku 6 meseci kako bi se oni opteretili, a pacijent dobio fiksni ili uslovno fiksni protetski rad.

Vrlo često se susrećemo sa pitanjem zbog čega su bezmetalne krunice toliko bolje od metalokeramičkih . Odgovor leži u estetici. Superiornost bezmetalnih krunica u savremenoj protetici je nemerljiva. Difuzija i prelamanje svetlosti jednaka je prirodnom zubu, što daje onu notu koja nedostaje metalokeramici, a to je živost boje. Protetika je danas zajedno sa industrijom i izradom protetskih nadoknada otišla toliko daleko, da praktično ne postoji mogućnost da se ne iskopira zub u prirodnom obliku,boji i veličini.

U galeriji fotografija , možete pronaći naše radove i zadovoljne osmehe naših pacijenata.

Scroll to Top