saveti i uputstva

Saveti i uputstva pacijentu nakon ugradnje implanta

Ugradnja implanta predstavlja hirušku interveniju koja je sada već postala standard u modernoj stomatologiji. Zubni implantati su ateficijalni (veštački) elementi, koji su biokompatibilni i koji služe da imitiraju koren, dok suprastruktura na njima imitira krunični deo zuba. Ugrađuju se u viličnu kost i nakon perioda oseointegracije , odnosno koštanog zarastanja, koje traje od 4-9 meseci, mogu se opteretiti definitivni protetskim radom.

Nakon što ste ustali sa stomatološke stolice i otišli svojoj kući, prvi korak jeste ublažavanje bola ukoliko je prisutan. U tu svrhu možete popiti jednu tabletu analgetika (Brufen, Cafetin , Nimulid , Metafex). Apsolutno treba izbegavati upotrebu Midola, Andola i sl. zbog izazivanja krvarenja. U toku prvog dana, hladni oblozi se primenjuju po šemi – 5 minuta , pola sata pauza. Potrebno je u peškir natopiti hladnom vodom i držati lagano preko obraza ili usana tokom vremena, a zatim napraviti pauzu. Hladni oblozi sprečavaju prekomerno oticanje. Sam otok, ukoliko ga i bude, biće najveći drugi dan od intervencije, i to ne treba da Vas uplaši.

Ugradnja implanta

Higijena usta i zuba mora biti besprekorna, i vrši se mekanom četkicom, kako ne bi povredili operativno područje. Postavljene konce potrebno je svakodnevno lagano prebrisati štapićem za uši natopljenim u fiziološki rastvor. Apsolutno je zabranjeno ispiranje i mućkanje usta tečnostima za ispiranje usta, čajevima…

U prvih sedam dana od intervencije, potrebno je izbegavati preteranu fizičku aktivnost ( treninge, nošenje i podizanje tereta , pošteda od posla ukoliko je fizički zahtevan).

Ugradnja implanta i ishrana …

U prvih 7 dana pošto se završi ugradnja implanta, postoji povećan rizik od krvarenja usled različitih provocirajućih faktora. Najznačajniji jeste konzumacija vrće hrane i napitaka. Dakle , potrebno je jesti i piti isključivo PROHLAĐENU hranu , kao i izbegavanje vrućih napitaka. Takođe hrana mora biti u mekšem- kašastijem obiliku. Nakon uklanjanja konaca, što je otprilike 7. dana od intervencije, pacijentu se savetuje da lagano uvodi čvršću hranu i da se polako vraća svakodnevnoj rutini.

Implantati i period nakon 6 meseci …

Period zarastanja implanta je u proseku 6 meseci, i za to vreme , pacijent bi trebalo da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Implantat koji je ugrađen u kost, u većini slučajeva ( a što zavisi od tipa implanta) se neće videti u ustima. Nakon perioda zarastanja, dolazi na red druga hiruška intervencija, koja podrazumeva postavljanje gingiva formera. Ovi cilindrični elementi, postavljaju se kako bi desni oko buduće krunice zarasle tako da verno imitiraju desni oko prirodnog zuba.

Scroll to Top